Opera Temcidi

Akşam üstü olağan sahil boyu yürüyüşümde aklıma şu ‘’ tecavüzcü tenor ‘’ garibi! geldi. Olay başlı başına bir vukuat olduğundan, çengeli! ‘’ sanatçı ‘’ olan birinin müdahil olması, pek manidar geldi bana.
‘’Sanat’’ değeri olan her şeyi ve ‘’sanatçı’’ olan herkesi tenzih ederek söylüyorum; Her şeyin içini kendi içimiz gibi boş eyledik, kavramlar zaten bomboş hava da uçuşup duruyor. E bu ve bu gibilerin değerlendirmeleri değil midir? ‘’ sanat için soyunma! ‘’… ( ifadesin de, ‘’ zaten bekaretleri bozulmayacak mıydı? ‘’ diyen de bu garabet! )
Toplum önünde, bazen de gözümüze dürtülürcesine dikte ettirilmeye çalışılan hâl, bu sonuca vardıysa, niçin şaşırıyoruz? Bu değerlendirmem, ‘’ hadi canım ordan ‘’ sığlığı içinde yapılacak veya yapacak ön görmeyenleri! Kapsamaz bizatihi, biline…
Yozlaşma boyutlarının kimleri ne kadar sardığı ölçü dışı olduğundan, bu kayıtdışı! hâllerin izahı da müşkülden öteye gitmeyecektir. Tecavüz gibi gayri insanı bir olaya, ‘’ sanatçı ‘’ lâkaplı birinin sebeb olması ne kadar absürt! ise, genelleme yapmanın da hata olacağı aşikârdır. ‘’ her koyun kendi bacağından asılır ‘’ yaklaşımı da durumu izahtan uzaktır.
Kıssadan hisse, temsil ettikleri toplumun içinden çıkan en kibar deyişle, bu gibi zibiller! geneli töhmet altında bırakmamalı.
Genelleme yapmanın sakıncası, ‘’ basit! ‘’ bir etik gereklilik ve açılım iken, maalesef ve maalesef ki, bu ülkede ‘’ bile bile ‘’ birilerinin hatası, tüm genele mal edilmekte, özellikle konu manevi eksenli ise…
Öyle davranarak bir sonuca ulaşılacak ise, ki, mümkün değil; biri çıkıp dese ki, ‘’ yahu bunların tenoru (ince sesli ) böyle yapıyorsa, baritonu ( kalın sesli ) kimbilir ne yapar ‘’ Hah! İşte bu yanlışın da yanlışı olur… Tıpkı canımın cânı dinimi Ali Kalkancı, Fadime Şahin ya da aslını inkar eden görüntülerin temsil etmeyeceği gibi… Ve hele hele bu dün salıverilen zer-zevat! ın asla! temsil etmeyeceği gibi. Ve dahi, ben; bu tarz bir yazı(lar) yazdığım veya yazacağım için, kimliğimin başına İslamcı ve bu gibi sıfatların getirilmemesi gibi. Hoş bu noktada ben kim temsil nerde demekle acziyetimi ve kifayetsizliğimi ifade etmeye gerek olur mu bilmem.
Sonuç itibarı ile; herkes aynaya baksın, ne görüyorsa O!
Ne diyeyim?
Rabbim,onca yaşanan menfi şeylere karşı,hâlâ sürdürdüğü rahmetini esirgemesin; sanatlı ve sanatsız kullarından…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *